Útbaigazítás: SEER és SCOP

Rovatokban segítséget szeretnénk nyútani a klíma kiválasztásában, értelmezni a rövidítéseket.
Jelnleg hatályban lévő energiacímke A+++-tól D-ig terjedő skálát tartalmaz amelyen a sötétzöld a leghatékonyabb a vörös jelölés pedig a legkevésbé hatékony.

SEER/ SCOP

A klímaberendezések energia hatékonyságát azzal tudjuk jellemezni , hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési , illetve hőszivattyús készülékek esetén mennyi fűtési energiát lehet kinyerni. A kivett teljesítmény és a befektett energia hányadosa ad meg egy értéket mely a készülék egyik fő paramétere lesz.

 

2013 január 1. előtt egy egyszerű osztással kiszámolható volt ez az érték , addig a hűtést az EER , a fűtést a COP értékkel adták meg . Ezek az értékek megközelítőleg 2.5 és 4 közöttiek voltak . Ez egy fix értékkel számolt hányados volt mint például gépkocsiknál egy adott sebességnél mért fogyasztás.

2013 január 1. után a fix értékeket felváltották a szezonális és lokális értékekkel kiigazított számítási módszer. A szezonális értéknél figyelembe vettek hidegebb és melegebb napokat is , lokális érték alapján Európát három területre osztották az éghajlat szempontjából és ez alapján egy bonyolult számítási logika alapján jön ki a klíma berendezésre jellemző érték. 2014 január 1. után tilos behozni az Európai Unió területére olyan készüléket amelynek a szezonális hűtési hatékonysági foka (SEER) 6 kW-os készülék hűtőteljesítményig ,nem éri el minimum az SEER 4,6 , a 6 kW-os készülék hűtőteljesítmény felett a minimum SEER 4,3 értéket.

Fűtési üzemmódban a COP tényezőt a szezonális fűtési hatékonysági fok , az SCOP váltotta fel. Nem hozható be olyan készülék amelynek a szezonális fűtési hatékonysági foka (SCOP) 12 kW-os készülék fűtőteljesítményig ,nem éri el a SCOP a minimum 3,8 értéket.

Üres rovat.
Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.