Klímával történő fűtés

A mai napig léteznek tévhitek az inverteres klímák működését illetően. Az egyik közkeletű tévhittel ellentétben, nem fűtőszál melegíti a levegőt a klímákban, hanem hőszivattyú készíti a meleget a klímában lévő hűtőközeg összesajtolásával és kitágulásával. Fűtő üzemmódban belül képződik a meleg, a kinti hőcserélőt pedig a készülék fogja hűteni. Megállapíthatjuk, hogy a napjainkban elérhető inverteres klímákkal nagyon jó hatásfokkal és kényelmesen tudjuk fűteni lakásunkat.

Egy másik cikkünkben részleteztük, hogy hogyan is működik a hőszivattyú:

„Működési elve a következő: a hő az alacsonyabb állapotú rendszer felől a magasabb felé áramlik.

De hogyan lesz ebből a téli mínusz 10 fokban a lakásban plusz 20 fok? A hőszivattyú kültéri egységében egy mínusz 60 fokos hűtőközeg áramlik, amelyik a mínusz 10 fokos külső hőmérséklettel találkozva már egy +50 fokos különbséget jelent, ami a kompresszor által munkára fogva bent képes felmelegíteni a lakás fűtési rendszerének vizét. 

Az említett rendszer akkor működik a leghatékonyabban, ha minél kisebb hőmérsékletkülönbséget kell kiegyenlítenie a kompresszor munkája által.”

Fontos kiemelni, hogy a kültéri egységnél a lekondenzálódott nedvesség kifolyik a klíma alján vagy a kültéri tálcába csapódik. Ez a folyadék télen megfagyhat és amennyiben eléri a kültéri egység lapátját tönkre is teheti a berendezést. Ennek elkerülése érdekében használjuk a kültéri cseppvíztálca fűtését egy behajlítható fűtőszál és az ezt bekapcsoló termosztát beépítésével. Amennyiben a hőmérséklet nulla fok alá esik a termosztát bekapcsolja a fűtőszálat ez által nem engedi, hogy a lekondenzálódott pára belefagyjon a lefolyóba. Ha hosszabb cseppvízcső jár a berendezéssel, akkor a cső fűtéséről is gondoskodni kell, hiszen hiába fűtjük fel a kifolyást, ha egy másik részen jégdugó képződik és nem oda távozik a víz, ami erre a célra ki lett jelölve, hanem az erkélyre, szomszéd ablakára stb.

Az inverteres klímák egyik előnye, hogy -20 fokos kinti hőmérsékletnél is használhatók fűtésre. Természtesen a hatásfok gyengébb lesz, hiszen nagyobb hőmérsékletkülönbséget kell kiegyenlítenije, viszont ez a tulajdonsága még is kiemeli a többi klímával szemben.

Amikor klímával történő fűtésről beszélünk, akkor úgy kell elképzelni, hogy ahol található beltéri egység, abban a helyiségben meleg lesz, ahol pedig nincs, ott értelemszerűen hideg. Valójában ez így van radiátorok esetén is. Tehát amennyiben klímával szeretnénk fűteni egy teljes házat, több beltéri egységre is szükség lesz. Nagyobb helyiségek, nappalik fűtésére a legideálisabb hiszen gyorsan és hatékonyan melegíti fel a hőmérsékletet.

A klímakészülékek egyre elterjedtebbek, hiszen a legegyszerűbb módon adnak biztonságos alternatívát a lakások fűtésére és emellett a nyári időszakban hűtésre is használhatók. Azonban nem mindegy, hogy milyen gyártótól fogunk vásárolni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a Japánban gyártott készülékek sokkal megbízhatóbbak többi versenytársuknál.

Valószínűleg találkoztak már a következő kifejezésekkel: Geo- és H-tarifa. Röviden megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mit is jelentenek pontosan.

A Geo-tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltatónál igényelhetjük. Egy külön mérőóra a feltétele, amit a szolgáltató ingyen telepít, viszont a házba történő bevezetést az órától már nekünk kell kiviteleztetni egy engedéllyel is rendelkező villanyszerelővel. Az áram kétszer két órás időszakon kívül - ami reggel 8-10 óra között és délután 16-18 óra között tart - a rendelkezésünkre áll az alábbi tarifatáblázat szerint az év 365 napján. Az igényléshez legalább 3-as hatékonysággal rendelkező (COP) berendezés (klíma vagy hőszivattyú) szükséges és erről egy tanúsítványt kell kérni a készülék forgalmazójától, majd engedélyeztetni kell az áramszolgáltatónál.

A GEO-tarifára csak a hőszivattyús berendezést, a H-tarifára egyéb megújuló energiaforrásunk energiaellátását is rá lehet kötni fix bekötéssel. Ha a hőszivattyú gyári tartozéka az elektromos rásegítő fűtés, akkor az is megkaphatja a kedvezményes tarifát. Előnye a Geo-tarifának, hogy tavasztól őszig a nyári időszakban a hűtéshez szükséges energiát is vételezhetjük a kedvezményes árral.

A H-tarifa bármelyik szolgáltatónál törvényi előírás szerint elérhető, viszont csak az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A H-tarifánál nincsen csúcs üzembeli kimaradás, ami praktikus lehet, mivel egy hőszivattyút nem kell külön szabályozni, hogy a leolvasztás üzemmód éppen ne egy áramszünet idejére essen, ami akár károsíthatja is a berendezésünket. 

Normál esetben ahány amper van a házban, nappali áramban, térítésmentesen annyi ampert lehet igényelni a hőszivattyús berendezéshez. 

Lakossági villamos energia díjak (Ft/kWh) ELMÜ

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.