A klímaberendezések működési elve

A legismertebb osztott (split) rendszerű klímák egy beltéri és egy kültéri egységből állnak. Az egységeket a falon keresztül rézcsövek kötik össze, melyeken keresztül egy hűtőközeg áramlik. Ennek a hűtőközegnek a kitágulása és összenyomása végzi el a kompresszorral a hőközvetítést a berendezés két része között. A lakásból kivont hőmennyiség a kültéri egységen keresztül történik. A beltéri egység ventilátora a szoba levegőjét áramoltatja át a rézcsövekben keringő hűtőközeg által lehűtött belső hőcserélőn. Ennek a technikának köszönhetően hűti le a levegőt a lakásban.

Gyakori tévhit, hogy a klímák használatával friss levegő jut be a lakásba. Mivel teljesen zárt rendszerként működik, rendszeres szellőztetésre van szükség, még hűtés mellett is, hiszen az lehasználódott levegő rossz közérzetet és fejfájást is okozhat. Irodákban és olyan helyiségekben ahol több ember is tartózkodik a szellőztetés kifejezetten ajánlott, hiszen az oxigén pótlását biztosítani kell.

A beltéri és kültéri egységeket még elektromos vezetékek is összekötik, ezeken keresztül kap áramot a készülék és a vezérlése is ily módon történik.

Egyéb tartozékai közé soroljuk a cseppvízcsövet, amit el lehet vezetni a falban vagy a kábelcsatornában. Feladata a beltéri egységben keletkezett nedvesség elvezetése. A kivezetés rendszer ellenőrzése nagyon fontos, hiszen a cseppvíz sok port és más szilárd anyagokat is összegyűjt. Ha véletlenül dugulás következne be, akkor a víz a beltéri egységnél, a falon kezdene lefolyni, ami kellemetlenségeket okozhat.

A klímaberendezés szerelése során a cseppvíz elvezetését úgy kell kialakítani, hogy lehetőség legyen a rendszer tisztántartására, amivel elkerülhető az esetleges dugulás.

Állandó feszültség a kollégák vagy a házastársak között, hogy hány fokra is legyen állítva a klíma hőmérséklete a távirányítón, hiszen valakik szerint pont jó, valakik szerint pedig már hideget fúj. Bármennyire is hihetetlen ez egy felesleges kérdés, mivel mindegyik klíma ugyanolyan hőmérsékletű levegőt szállít, tehát nem a légszállítási hőmérsékletet állítjuk, hanem a kapcsolási pontokat.

A klímaberendezés típustól függően 10-14 fokos hideg levegőt szállít fixen. A távirányítón kizárólag a kikapcsolási és bekapcsolási hőmérsékletet lehet állítani és a hűtés intenzitását (ventillátor fokozat), a kifújt levegő hőfokát nem!

Fontos tudnivaló, hogy a klíma akkor is működik és keringeti a levegőt, amikor épp nem szállít hűtőközeget. Amikor elérte a beállított hőmérsékletet, csak keringető üzemmódban működik, ez által tudja érzékelni, hogy a levegő elérte-e  a távirányítón beállított hőfokot. Abban a pillanatban, amikor eléri a beállított értéket, bekapcsolja a kültéri egység kompresszorát, és adagolja a hűtőközeget a csőrendszerbe, ami majd lehűti a belső hőcserélőt és elindul a hűtés folyamata.

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.