A klíma karbantartása

A KLÍMA KARBANTARTÁSA, JAVÍTÁSA ÉS GÁZZAL VALÓ TÖLTÉSE

A klímaberendezések működésük során igen nagy mennyiségű szennyeződést szívhatnak magukba. Belső egységeikben szűrők és ionizátorok találhatók melyeknek szerepe a különféle szennyeződések, pollenek, házi por és atkák kiszűrése a levegő tisztaságának megőrzése céljából.

A klímaberendezések beltéri egységében egy porszűrő található. Szerepe abban mutatkozik meg, hogy a nagyobb szemcséjű por és szöszök fennakadnak rajta. A finomabb szennyeződések átjutnak és egy részük távozik a cseppvízzel. A maradék szennyeződés biofilmet hoz létre a hőcserélőn és a klíma cseppvíztálcájában.

Amennyiben a szennyeződés megtapad, kiváló helyet biztosíthat a gombáknak, penésznek és baktériumoknak, melyek kifejezetten károsak lehetnek az emberi szervezetre. Belélegezve ezeket a kórokozókat különféle légúti megbetegedéseknek tesszük ki magunkat mint például az allergia, asztma, legionellózis stb.

Megfelelően karbantartott klímaberendezés nem okozhat semmilyen allergiás tünetet! Szakszerű tisztítás mellett elkerülhető a mikroorganizmusok megtelepedése és elszaporodása.

Ami a karbantartást illeti nem elhanyagolható szempont a tisztítás időzítése. Az első nagy kánikulákban rengeteg hívás érkezik az apróbb hibáktól kezdve a legkomolyabbakig, amikor akár a teljes berendezés cseréjére is szükség lehet. A legnépszerűbb még is a klíma gázzal való feltöltése, hiszen a tél folyamán elszivárgott hűtőközeget pótolni kell, ami csak beindításkor észrevehető mivel ebben az esetben a berendezés nem hűt megfelelően.

Javaslatunk mindenképp, hogy a klímaberendezések karbantartását tavasszal végeztessék el, hogy a legnagyobb kánikulákban ne kelljen heteket vagy akár hónapokat is várniuk, míg a szakember elhárítja a problémát. Az időben elvégzett karbantartással megelőzhetnek sok felesleges kiadást és kellemetlenséget, a szezont pedig egy kitisztított, fertőtlenített légkondicionálóval kezdhetik.

A tisztítás menete beltéri egység esetén:

  • A porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása
  • A szűrőbetétek lemosása, szükség szerinti cseréje
  • A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése
  • Az elkoszolódott berendezés teljes szétszerelése, tisztítása
  • Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés; a baktérium-, penész-, gombatelepek kialakulásának megelőzése

A tisztítás menete kültéri egység esetén:

  • Sűrített levegős tisztítás
  • Csatlakozók ellenőrzése
  • Gáznyomás mérés
  • Kültéri egység hőcserélőjének átmosása 3 bar nyomású ipari tisztítószerrel

Amit mindenképp ki kell hangsúlyoznunk, hogy a klímaberendezések karbantartására és tisztítására akkor is szükség van, ha az alig volt használva, ugyan is a por folyamatosan lerakodik a bútorokra ez által a klíma ezt a poros levegőt fogja keringetni, ami lerakodik a hőcserélőkön.

A karbantartás tehát megelőzés legyen és ne csak akkor jusson eszünkbe amikor kellemetlen szagot érzünk a beindításkor.

Mindemellett a gyári garancia is csak akkor érvényes ha évente legalább egyszer elvégezzük a karbantartást!

Ha a klímaberendezést fűtésre is használják, ajánlott annak karbantartását évente kétszer elvégezni.

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.